Перший етап реформування шкільного харчування – оновлення нормативної бази – успішно завершено. Про це на своїй сторінці в мережі «Фейсбук» зазначила Перша Леді України Олена Зеленська, яка займається реформуванням шкільного харчування.
Нові вимоги до шкільного меню учнів почнуть діяти з 1 вересня 2021 року. Норми та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 та набрав чинності 07 квітня 2021 року . При організації харчування у закладах освіти з 1 вересня 2021 року необхідно забезпечити:
- зменшення кількісті цукру у 2-2,5 рази – до 7,5 г на один прийом їжі;
- збільшення кількісті фруктів до 100 г на один прийом їжі;
- зменшення кількості хліба на 1 прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г;
- збільшення кількості м’яса так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечувалось порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;
- збільшення кількості молочних продуктів при формуванні меню.
Раніше кількість молока та кисломолочних продуктів на тиждень становила 100 мл, також було передбачено 100 г сиру кисломолочного та 30 г сметани. Нові норми передбачають наявність однієї порції молока або молочних продуктів щодня, а саме: 200 мл молока або 125 мл йогурту чи кефіру, або 125 г сиру кисломолочного, або 75 г сиру м’якого, або 15 г сиру твердого, або 25 г сметани на вибір.
На своїй сторінці Олена Зеленська наголосила, що незабаром буде презентовано оновлене меню для шкіл. Його буде розроблено з урахуванням усіх вимог та нормативів.
За матеріалами Регіональної
інформаційної агенції
Час Чернігівський